Warmtebeeldkijker
En toen was er licht in de duisternis
Een warmtebeeldkijker opent deuren die tot nog toe gesloten bleven. Zonder warmtebeeldkijker is dit een standaard situatie: Je hebt een revier waar zwartwild huist dat ’s nachts de velden bewerkt en tijdens de zomer ook schade aan de mais brengt. Naast de klagende boeren lopen ook de wroetkosten aardig in de papieren. Je gaat aanzituren kloppen want het aantal zwartborstels moet naar beneden. De hoogzit wordt op een strategische plek langs de wissels gezet en vroeg in de avond neem je vol goede moed plaats op het bankje. Het wachten kan beginnen. Je geniet van het uitzicht waarbij het niet lang duurt voordat een haas zich laat opmerken. Weer wat later komen ook de eerste reeën uit de dekking. En zo kabbelt de avond verder met mooie aanblikken van vogels en wild… maar vooralsnog geen zwijnen. Op het moment dat het net te donker is om nog duidelijk te kunnen aanspreken, besluit je dat het wel goed is voor vanavond. Tijd om de hoogzit te verlaten. Maar dan, terwijl je de ladder weer afklimt, staan alle zintuigen ineens op scherp. In de duisternis hoor je spoorgeluid, geknor en zacht gegrom… varkens! Uitgerekend wanneer dat je geen hand meer voor ogen ziet zijn ze er. Niets aan te doen denk je bij jezelf, volgende keer beter.
Een warmtebeeldkijker geeft je nachtogen
Je blijft je kostbare tijd investeren om de wildschade te beperken. Uren, dagen en weken. Maar telkens volgens hetzelfde patroon; wanneer de zwijnen tevoorschijn komen en het prime time is dan heb je de middelen niet meer om zaken te doen. Maar het kan ook anders. Er is een manier waarbij je wel succes oogst wanneer anderen het voor gezien houden. Met een warmtebeeldkijker schenk je jezelf namelijk een paar haviksogen in het donker. Alles wat leeft licht op en krijg je haarscherp in beeld, dichtbij en veraf.
Wat doet een warmtebeeldkijker dan?
Een warmtebeeldkijker focust op infrarood straling in plaats van op licht zoals een gewone fotocamera doet. Hierdoor ziet deze kijker wat de temperatuur van iets is en niet de kleur. Elk object dat warmer is dan het nulpunt wordt zo waargenomen. Ook dieren en foeragerend wild zoals herten, reeën en zwijnen. Met een goede, scherpe warmtebeeldkijker kun je zelfs muizen spotten. De huidige technologie maakt het mogelijk om voor het schot je doel duidelijk aan te spreken. Zo zie je niet alleen het verschil in grootte tussen overlopers en volwassen varkens maar ook keiler en zeug houd je gemakkelijk uit elkaar. Het aanbod kijkers en scopes is groot maar in deze blog scheiden wij voor jou het kaf van het koren en zetten we de toppers op een rij.
Zeg je warmtebeeldkijker dan zeg je…
Pulsar staat op het thermische podium en voor velen bezetten ze de hoogste plaats met hun assortiment warmtebeeldkijkers. Ook bij Barrel and Boar is Pulsar het meest in trek en daar is een logische uitleg voor. Sinds 2001 timmert Pulsar succesvol aan de weg en elk jaar opnieuw krijgen ze een groeispurt. Wat technologie en mogelijkheden betreft kent het Litouwse bedrijf zijn gelijke niet. Daarnaast is ook de beeldkwaliteit van ongekende scherpte, alsof je overdag kijkt. Accolade, Axion, Trail, Thermion, Core en Helion zijn inmiddels uitgegroeid tot begrippen in nachtzichtland. Daarbij heeft Pulsar met de Thermion voorlopig als enige een warmtebeeldkijker die eruitziet als een gewone richtkijker. Het instellen van wildsoorten, keuze tussen diverse draadkruizen en warmtebeeldkleuren, ingebouwde afstandsmeter, opnamefunctie, wi-fi… Er zijn amper beperkingen. Alles kan, bovendien worden deze technieken continu doorontwikkeld en weer ingevoerd bij periodieke updates. Ook is er de Stream Vision app waar je alle foto’s en video’s draadloos mee naar je smartphone stuurt. Via deze applicatie stream je zelfs live beelden naar You Tube.
Liemke warmtebeeldkijker
Het is geleden van 2008 dat Liemke zijn eerste stappen op de nachtzichtmarkt zette. Technische innovatie, voortreffelijke kwaliteit en een uitstekende service zijn de speerpunten van dit Duitse bedrijf. Zo gaan ze prat op drie jaar garantie voor elke warmtebeeldkijker, voorzetkijker of verrekijker. Is er een herstelling nodig? Dan garandeert Liemke dat je je nachtoptiek binnen 21 dagen weer kunt gebruiken. Alle onderdelen zijn overigens afkomstig van Duitsland en sowieso binnen Europa. Wat voorts de warmtebeeldtoestellen van Liemke kenmerkt is eenvoud in gebruik. Slechts een handvol bedieningsknoppen voor het aan- en uitzetten, een zoomfactor en verder weinig toeters en bellen: What you see is what you get. Als je geen behoefte hebt aan extra opties dan zit je goed met een Liemke warmtebeeldkijker want de beeldkwaliteit is helder als kristal. Vlaggeschepen van het merk zijn tot heden de monoculaire Keiler Pro en de Merlin-42 voorzetkijker.
Lahoux warmtebeeldkijker
Lahoux is een warmtebeeldspecialist van internationale allure maar zo Nederlands als poffertjes en Delfts blauw. Het in Haarlem gevestigde bedrijf is de enige nachtzichtspecialist van eigen bodem. Koop je een Lahoux warmtebeeldkijker dan kun je gerust zijn dat de dienst na verkoop binnen de landsgrenzen blijft. In het gamma vind je naast warmtebeeld ook monoculaire, voorzet- en verrekijkers. Voor hun nachtoptiek maakt Lahoux gebruik van de restlichtversterkers van Photonis, een wereldspeler met een gevestigde waarde. Dit zie je terug aan de beeldkwaliteit, alsof je televisie kijkt. Verder beslaan de kijkers door hun breed gezichtsveld een grote oppervlakte.
Warmtebeeld op je telefoon
Met Seek Thermal maak je van je smartphone een warmtebeeldkijker. Het is niet te vergelijken met de andere merken die we hier bespraken, maar wel een hele leuke gadget. Gekoppeld aan je telefoon levert de Seek Thermal zowel overdag als ’s nachts duidelijk waarneembaar warmtebeeld. Gebruik het om de horizon te scannen naar wild of bij een nazoek voor zweet. Ook kun je beelden dichterbij halen dankzij een digitale vergrotingsfactor maal twee. De Seek Thermal is zowel geschikt voor iPhone als Android.
Meer weten over een warmtebeeldkijker?
We hopen je hiermee wat wijzer te hebben gemaakt over de thermische nachtzichtwereld. Maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat je nog met vragen zit of meer wil weten over een bepaalde warmtebeeldkijker. Het is tenslotte een investering waarbij je zeker wil zijn dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Onze specialist Jos weet van de hoed en de rand over thermische optiek en dient je graag van antwoord. Maak een afspraak zodat er uitgebreid de tijd voor genomen kan worden. Zowel per mail naar jos@barrelandboar.nl als telefonisch: +31(0)416 53 01 41.
Jacht