Kleed je dunner, krijg het warmer

17-04-2023

Drie lagen voor de beste buitenbeleving

Edward gaat de deur niet uit zonder zich te kleden volgens het uien-principe. Hij zweert bij laagjes. Wie hem een beetje kent weet dat hij een rotsvaste aanhanger van Fjällräven is. De nieuwe collectie kent hij van voor tot achter en ook zijn eigen kast puilt uit met jassen, tassen en broeken van het Zweedse merk. Een Fjall-believer van het eerste uur. Maar wat onderkleding betreft durft Edward nog wel eens van zijn geloof af te stappen.

“Ik snap best dat klanten in eerste instantie sceptisch reageren wanneer ik over gelaagd kleden begin. Maar voor mensen die vaak actief buiten zijn is kennis over kleding cruciaal. Vroeger dacht men dat een dikke jas over een dikke trui voldoende was maar dat is ondertussen achterhaald. Natuurlijk krijg je het in het begin wel warm, maar hoe langer je in beweging bent bouwt zich dat steeds verder op totdat je begint te zweten. Alleen kun je vanaf dan die trui ook niet meer uittrekken omdat anders je lichaam te snel afkoelt wanneer je even stilstaat.”

Innerlijke thermostaat

“Waar het om gaat is het reguleren van je kerntemperatuur,” vervolgt onze ervaren hiker. “Die innerlijke thermostaat wil je op hetzelfde niveau houden, dan kun je zo lang mogelijk comfortabel buiten blijven. Krijg je het vervolgens tijdens een inspanning wat warmer dan trek je een laag uit en bij koude voeg je weer een kledinglaag toe. Simpel maar effectief.”

Het is niet alleen de kleding die zijn warmteding doet. “Door meerdere kledinglagen te dragen, sla je bovendien extra stilstaande lucht tussen elke laag op,” vervolgt Edward. “Deze stilstaande lucht fungeert op zijn beurt weer als een isolator. Als je dit principe begrijpt is het logisch dat meerdere lagen een betere isolatie bieden dan één dikke laag.”

Basislaag: je tweede huid

Van de drie verschillende lagen vormt onderkleding de belangrijkste. Edward: “Dat is de basislaag die direct in verbinding staat met de huid, ons grootste orgaan. Het dragen van onderkleding zou in feite als een tweede huid aan moeten voelen, zelfs wanneer je je in het zweet werkt. Een goed thermisch onderhemd voert dan het vocht comfortabel naar buiten zonder dat je het merkt.”

“Zelf draag ik al jaren thermisch ondergoed van Armadillo, dit is ook ons huismerk bij Barrel and Boar. Zij gebruiken merinowol die je warm houdt bij koude temperaturen en fris tijdens warme dagen. Verder zijn de kledingstukken naadloos waardoor ze aangenaam dragen. Ook een handig weetje is dat Armadillo reukvrij blijft en niet kan smelten of vlam vatten. Om die reden is het merk ook onder brandweerlieden zo geliefd.”

Vermijd katoen

Het Engelse gezegde ‘Cotton kills’ klinkt bij de meeste buitenmensen bekend in de oren. “Natuurlijk ietwat overdreven,” vult Edward meteen aan. “Maar er zit ook een kern van waarheid in. Want katoen drijft vocht niet af, het absorbeert je zweet als een spons. En dat is niet bepaald prettig want na  verloop van tijd wordt dat vocht kouder en daarmee daalt ook je lichaamstemperatuur. Je bent daardoor veel vatbaarder voor kou en zo’n afgekoeld, nat shirt zit ook niet bepaald comfortabel rond je lijf. Twintig jaar geleden wisten we niet beter maar tegenwoordig zijn er veel betere alternatieven dan katoen.”

De middenlaag

Isolatie is de functie van de middelste laag. Edward verduidelijkt: “Tussen deze laag en onze onderkleding ontstaat er warme, stilstaande lucht die op deze manier ook vastgehouden blijft. Ook houdt de middenlaag koude lucht van buitenaf tegen, als een barrière. Toch moet deze laag een ventilerend vermogen hebben, kunnen ademen zeg maar. Zodat het ook als tussenstation vocht verder afvoert dat eerder via de huid langs onze eerste laag onderkleding gekomen is.”

Micro-fleeces, merinowollen longsleeves en dunne, geïsoleerde jassen zijn populaire middenlagen. Volgens Edward kan tijdens mildere omstandigheden zelfs een dunne fleece vest al volstaan. “Bij aangename temperaturen heb je niet eens meer nodig dan een basis- en een middenlaag. Maar bij vrieskou of snijdende wind is die derde laag absolute noodzaak en kies je in het midden liever voor een dikkere laag fleece of een softshell jas. Dat houdt de warmte toch beter vast.”

De buitenste laag

De laatste laag tenslotte is je eerste bescherming. “Een goede jas weert water maar laat wel lucht door,” geeft Edward aan. “Hier komt het ademend vermogen terug dat we eerder al aanhaalden. Zoals het principe van Gore-Tex, waar de meeste mensen vast wel eens van gehoord hebben. Deze laag is het eindstation voor de vochtafvoer, daarom is dat ademend vermogen zo belangrijk.”

Wie vaak met een complete uitrusting de natuur in trekt kiest daarnaast best voor sterke, slijtvaste kleding. Edward: “Vooral het dragen een rugzak is een stevige aanslag op je jas en diens waterdichte eigenschappen. Dat is wel een ding om rekening mee te houden wanneer je investeert in een outdoorjas.”

Waterdicht of afstotend

“Een softshell jas is meestal gemaakt van een soepele stof en staat bekend om zijn aangename draagcomfort. Maar weet ook dat deze waterafstotend zijn. Na een half uur, drie kwartier ben je een wandelende spons waar de regen vrij spel op heeft.”

Aan de andere kant zijn er waterdichte jassen. “Daar gebruiken wij de term ‘hardshell’ voor,” verduidelijkt Edward. “Hardshell jassen zijn duurzamer, waterdicht ook maar hebben een iets minder goed vochtregulerend vermogen. Softshell jassen daarentegen presteren beter in vochtregulatie maar zijn niet zo waterdicht en houden je bijgevolg minder lang warm dan een hardshell. Zelf zou ik altijd voor dat laatste kiezen aangezien hardshell veelzijdiger is dan softshell.”

Conclusie

In lagen kleden maakt het outdoorleven als buitenmens een stuk comfortabeler, ongeacht weer of inspanning. Met merken als Armadillo en Fjällräven hebben we een omvangrijke collectie kledinglagen voor zowel dames als heren. Jassen, vesten en onderkleding die we precies op elkaar kunnen afstemmen voor je zodat je na een lange buitendag nog steeds fris thuiskomt.