Drukjacht in Duitsland: 5 kansverhogende tips!

06-06-2023

Weidelijk en succesvol jagen bij onze Oosterburen

Drukjacht in Duitsland gepland? Wees dan goed voorbereid. Je wilt tenslotte zoveel mogelijk uit dit avontuur halen en je kansen benutten. Om je hierbij te helpen krijg je hier vijf tips zodat jij klaar bent voor een geslaagde drukjacht in Duitsland.

Schietbioscoop: simulatie van een drukjacht in Duitsland

Om te beginnen is het in Duitsland een vereiste om minstens één bezoek aan de schietbioscoop te brengen. Met deze stempel laat je zien dat je over de nodige schietvaardigheid beschikt. En schietvaardigheid is de sleutel tot succes. Dat krijg je alleen maar door regelmatig te oefenen. Maak van je jaarlijkse bezoek aan de schietbioscoop daarom niet een eenmalig verplicht nummer. Ga vaker en verspreid je trainingen doorheen het jaar. Als je elk seizoen een keer gaat oefenen dan pluk je daar van oktober tot januari de vruchten van.

In Nederland kun je terecht bij Hendrix en van Seventer. Voor een vaardigheidstraining in België zijn er schietkino’s in Sint-Truiden bij Pletsers en bij Bliki in Kontich. Je krijgt er geen stempel voor maar ook het schieten op kleiduiven helpt je bij de jacht op gedreven grofwild. Het bevordert het aanhouden van een rechte lijn bij het doorzwaaien van je geweer.

Draag de juiste kleding

Net als een Schiessnachweiss is ook het dragen van signaalkleding verplicht. Zonder goed zichtbaar oranje mag je niet deelnemen aan een drukjacht in Duitsland. Een oranje band rond je hoed is tegenwoordig onvoldoende. Minstens een oranje hesje maar het beste draag je een volledig oranje jas. Al dan niet voorzien van een camouflage print. Met een hesje is het lastiger om je handen in de handwarmer pockets van je jas te stoppen. Maar het belemmert vooral als je snel bij je munitie  moet zijn. En zo’n situatie kan zich voordoen als een rotte zwartwild voorbij je kansel wisselt.

De meeste drukjachtjassen zijn voorzien van munitiehouders in de plooizakken. Sommige hebben zelfs nog elastische houders voor je kogels op een van de mouwen. Maak hier gebruik van. Als je een keer naderend wild wegjaagt door het geluid van rammelend metaal in je zakken dan weet je wel waarom. Tenslotte mag je kleding geen geluid maken als je in schietpositie gaat staan of zitten. Ook dat zorgt ervoor dat een naderende ree of everzwijn al afspringt nog voordat het een kans wordt.

Breng je stand in kaart

Vanaf de plek van samenkomst worden de groepen opgedeeld om naar je post van die dag te rijden. Dat is gebruikelijk bij een drukjacht in Duitsland. Vervolgens wordt je met de auto afgezet of parkeer je in de buurt van je kansel. Je zal dan nog een stuk te voet afleggen naar je drukjachtbok. Geef je ogen onderweg goed de kost en houd de wissels in de gaten. De kans is groot dat een actieve wissel ook tijdens de jacht door het wild gebruikt zal worden. Kijk daarna vanuit je kansel of je een herkenningspunt ziet waar die wissel loopt. Dan kun je bij een aanblik beter inschatten waar het wild naartoe loopt.

Heb je al gezien waar je buurgeweer staat? Deze kan gemakkelijk honderd meter verderop en buiten jouw gezichtsveld zitten. Het is duidelijk dat je in die richting nooit mag schieten. Meestal staat in die zone op de bomen met een spuitbus een ‘X’ gemarkeerd. Vraag het bij twijfel altijd aan je Ansteller. Dat is de persoon die je naar je stand brengt en die hoort je ook goed te begeleiden. Hij is er om deze belangrijke vragen te beantwoorden.

Bepaal tenslotte ook de zones waar je ruimte hebt om veilig te kunnen schieten. Dit zijn open plekken met duidelijke kogelvang zonder begroeiing, rotsbodem of laaghangende takken. Ook niet bovenop een heuvelkam waar je in de lucht schiet zonder te weten waar je kogel uiteindelijk terechtkomt. Als je schiet moet het veilig zijn, punt. Stel vervolgens je schietzone in. En bij een drukjacht in Duitsland kunnen dat er meerdere zijn als je 360 graden mag schieten. Een open plek tussen twee bomen bijvoorbeeld waar je enkele meters hebt om je schot te plaatsen. Maar ook een dreef wat Duitsers een ‘Schneise’ noemen. Als het maar veilig is. Het op voorhand bepalen van deze zones geeft je meer rust bij de aanblik van wild. Door het vermijden van een ricochetschot ben je bovendien zeker dat je kogel onderweg geen obstakel zal raken.

Weet wanneer je geluid maakt

Om je kansen te verhogen moet je stil zijn. Ervaren deelnemers aan een drukjacht in Duitsland weten dat je het eerste uur bij de pinken moet zijn. Ongeveer driekwart van het totale tableau wordt dan gestrekt. En zeker het eerste half uur is beslissend: tijdens het uitzetten van de schietlijnen en wanneer iedereen zijn post inneemt. Onlogisch is dat ook niet. Terwijl de jagers door het bos naar hun stand rijden en gaan, is er al de eerste verstoring. Het grofwild komt dan al in beweging om vervolgens buiten de drift rustiger oorden op te zoeken. Om die reden gebeurt het posteren dan ook van buiten naar binnen. Eerst worden de uiterste linies op hun plaats gezet en van daaruit stelselmatig verder naar binnen tot de kern van de drift. Maar die eerste verstoring is dus al gaande nog voor de drijvers en honden begonnen zijn. Laad daarom je geweer en wees extra alert zodra je op de kansel zit. De rest komt later. Van honger en dorst zal je na het eerste uur niet omkomen, dat kan daarna ook nog wel. Het zal je soms verrassen hoe snel de eerste kans zich aandient.

Schietpositie bij een drukjacht in Duitsland

Lopend wild schiet je best staand. Dan staat je lichaam stevig en de positie van je benen zodanig dat je vrij kunt bewegen voor een goed, vluchtig schot. Liggen er bladeren op de bodem van je drukjachtbok? Deze kunnen je aanwezigheid verraden als je plots gaat staan op het moment van de waarheid. Veeg die daarom als eerste weg met je schoenen of laarzen. De meeste kansels sluit je aan de voorkant met een dwarsbalk die je ook kunt gebruiken als geweersteun. Voor langzaam zekerend wild is deze balk ideaal om opgelegd tot schot te komen. Zeker bij afstanden vanaf vijftig meter en verder is dit een handig, weidelijk hulpmiddel. Ook een handig hulpmiddel is een gevoerde geweerriem tussen je buks en de dwarsbalk. Zonder geweerriem draai ik zelfs mijn sjaal soms om het hout heen. Doe je dit niet dan heeft dit namelijk altijd invloed op je schietnauwkeurigheid. Als het schot afgaat met het voorhout van je buks op het harde hout van de balk dan zorgt deze kleine, abrupte schok er voor dat je kogel niet op het mikpunt belandt. In het beste geval mis je die overloper compleet maar het kan ook zijn dat je kogel net naast de vitale delen terechtkomt. Iets wat je te allen tijden wil vermijden.

Het zijn allemaal kleine dingen die wel degelijk het verschil maken. Ons hebben deze tips in ieder geval meer aanblik en jachtsucces opgeleverd tijdens een drukjacht in Duitsland. Denk je zelf nog aan een advies of ervaring dat hier op zijn plaats is? Laat het dan weten, vinden we altijd leuk om te lezen. Waidmannsheil!